La première semaine à Lille
Door: Sabrina
Blijf op de hoogte en volg Sabrina
12 Februari 2012 | Nederland, Amsterdam
Mijn eerste weekje in het mooie Lille en ook mijn eerste weekje als stagiaire. Zondag alle spullen die ik mee wou nemen in de auto gepropt en ’s ochtends rond 11 uur/half 12 vertrokken en we kwamen ongeveer rond 13.00u aan bij mijn kamer in Lille. Het was voor mij een hele verassing, want ik had mijn kamer nog niet gezien! Ben er uiteindelijk heel erg tevreden mee, dus dat hebben pa en ma weer goed uitgezocht in Lille! Hij is zo’n 17m2 denk ik en heel gezellig. Het enige waar ik nog een beetje aan moet wennen is mijn tweepersoonsbed, want dat is namelijk een hoogslaper en die wiebelt nogal :p Na mijn kamer te hebben gezien, wou ik graag mijn traject naar mn stagebedrijf al eens meemaken, zodat ik daar maandagochtend niet meer naar hoef te zoeken. Eerst met de metro (duurt ongeveer 15min) en daarna nog 15min lopen ongeveer. En ik kan je vertellen... als het 8 graden vriest is dat niet altijd even fijn om 8.15u ’s ochtends!
Nadat we m’n stagebedrijf hadden gezien zijn pa en ma weer naar huis gegaan en heb ik nog een beetje gerelaxed met Wouter op m’n nieuwe kamertje. Na het eten ging hij ook naar huis en zat ik daar op m’n uppie. Toen kwamen de zenuwen toch wel een beetje opzetten! Ik werd maandag om 9.00u op m’n stage verwacht, maar omdat ik niet te laat wou zijn om 7.00u de wekker gezet, zodat ik om 8.00u kon vertrekken. Uiteindelijk was ik om 10 voor half 9 al uit de metro en dus om 5 over half 9 al op mijn stageplaats. Maar beter te vroeg dan te laat toch? Ik werd opgehaald door Jochem Verdoorn, een van mijn collega’s. Hij is een Nederlander, komt uit Terneuzen, heeft dezelfde opleiding gedaan dan mij en is via zijn afstudeerstage bij het bedrijf aangenomen als vaste werknemer. Hij heeft mij die ochtend heel veel verteld over het bedrijf (veeeeeeel presentaties etc). Ook vertelde hij mij dat ze hier werken van half 9 tot 19.00u! Daar schrok ik wel even van, want dat is toch iets anders dan ik me had voorgesteld. Wel 2 uur pauze (12.00-14.00), maar voor mij hoeft dat niet zo lang. Ook alle collega’s ontmoet; 5 heren en 2 dames; Maxime, Jérémie, Yohan, Jochem, Miré, Cécil en Dorothy. Yohan is overigens mijn baas. Allemaal hele jonge mensen (gemiddelde ligt rond de 28/29 jaar denk ik), dus dat is wel leuk! Verder heeft Jochem mij verteld dat er nogal wat veranderingen zijn in het inkoopteam: Yohan (m’n baas en stagebegeleider) heeft ontslag genomen, Jérémie heeft ontslag genomen, Miré is een stagiair en die vertrekt eind deze maand, Jochem vertrekt binnenkort naar Shanghai (promotie) en Dorothy is met zwangerschapsverlof en komt pas eind juni terug.. De enige die gedurende mijn hele stageperiode aanwezig zijn, zijn dus Maxime en Cécil. Verder heb ik die dag nog geluncht met m’n collega’s en nog een belg van de andere afdeling die bij ons zitten. ’s Middags eten ze hier warm en heb ik dus Lasagna gegeten; jammieee! Het frans liep nog niet zo vloeiend en het is toch echt even wennen. En sommige collega’s praten nogal zacht en onduidelijk, waardoor ik ze vaak niet goed versta, maar als ik dan 1 op 1 met ze praat gaat het vaak wel beter. ’s Middags heb ik me vooral bezig gehouden met inlezen en veel vaktaal leren. Het is immers een bouwsector en kreeg ik dus dingen te horen als; bekisting, wapeningsstaal, het gieten van het beton etc. Soms wist ik niet eens wat het in het Nederlands precies was :p maar dat komt vanzelf wel goed hopen we dan maar!
De 2e dag was ik weer als eerste van mijn afdeling op de werkvloer. Ik was mooi op tijd; 5 voor half 9.. nou, ik heb al gemerkt dat ze hier in Frankrijk ook totaal niet stipt zijn, want de eerste kwam om 10 voor 9 aankakken, terwijl het normaal om half 9 begint. Ook kreeg ik mijn eerste opdracht: Een sourcing doen (marktonderzoek) naar leveranciers van Prefab beton in Nederland. Hier ben ik dus snel mee aan de slag gegaan en een mooi excel documentje van gemaakt. Verder werd ik door mijn baas meegenomen naar een vergadering over liften, maar de vergadering was zo technisch dat ik er niks van snapte. Ook moest ik na een uur HEEL nodig naar de wc, maar ik zag dat ze nog 20 slides te gaan hadden... Dat hield ik nooit vol! Dus ik maar netjes gevraagd of ze me even wilden excuseren :p Ja, als je naar de wc moet, dan moet je naar de wc toch?! Na de vergadering nog 1 op 1 gesprekjes gehad met al mijn collega’s om ze wat beter te leren kennen en daarna nog wat zelfstandig gewerkt aan mn opdracht.
Dan de 3e dag had ik even een dipje.. M’n frans ging die dag echt voor geen meter, hele dag aan mijn opdracht gewerkt en alleen moeten eten. Eigenlijk zou ik dus met een collega gaan eten, dus was met hem meegereden naar een broodjeszaak, maar die bleek dicht te zijn. Daarna vertelde hij mij dat hij snel naar huis moest en dat hij niet bij me kon blijven, dus werd ik in de steek gelaten en stond ik daar alleen :p. Ik maar teruggelopen naar mn werk en daar bij de broodjeszaak even snel iets gegeten.
De 4e dag (donderdag) stond er iets leuks op me te wachten; een uitstapje! Samen met Jochem en nog 2 andere franse mannen zou ik naar de fabriek Seveton gaan in Belgie. Om 10 uur vertrokken dus waren er rond 11 uur. Eerst kregen we een rondleiding door de fabriek, hoe prefab betonnen muren nou eigenlijk gemaakt werden etc. En daarna gingen de heren nog onderhandelen, waar ik ook bij mocht zijn. Dit vond ik allemaal heel interessant en ook de rondleiding was wel interessant. Rond 15u waren we weer terug op het bedrijf, hebben we een broodje gehaald en even snel achter onze PC opgegeten. Eigenlijk dus geen pauze gehad die dag en tot half 7 gewerkt. Die middag had ik nog een gesprek met m’n stagebegeleider Yohan, ook om hem beter te leren kennen. Hij vertelde mij dat ze normaal alleen afstudeerders aannamen, maar dat ze mijn profiel zo interessant vonden dat ze wel eens wilden kijken hoe het zou gaan met een niet-afstudeerder. Dus dat vond ik wel leuk om te horen!
Dan de 5e dag stond er weer geen normale dag op de agenda; de algemene directie zou namelijk de jaarcijfers van 2011 presenteren! Samen met een collega ben ik daarheen gegaan, waar ook de anderen waren. ZOOOOO, ik keek mijn ogen daar uit!! Wat een MEGAGROTE zaal was dat!! Overal camera’s en mensen in pakken/jurken etc. Echt een heel groot evenement was het blijkbaar! Aangezien m’n collega en ik iets aan de late kant waren, waren er niet veel plaatsen meer over en zaten we uiteindelijk op de 2e rij achter alle grote bazen :p Na de presentaties was er allemaal lekker eten en lekker drinken en was ik rond 14.30u weer thuis! Toen ben ik nog om een simkaart gegaan, waar blijkt dat ik opgelicht ben. Daarna naar de wasserette gegaan, maar aangezien ik niet goed wist waar hij was, had ik het gevraagd aan een kerel. Toen mijn wasje klaar was, had ik hem ff bedankt voor de weg te wijzen en 10 seconden later riep hij; MADEMOISSELLE! Dus ik kijk achterom, zegt hij; ja zoek je een baan? Ik zo; eeeh nee. Hij; ooh jammer.. woon je hier? Ik; ja, hoezo? Hij; ja ik zou graag in contact met je willen komen want ik wil je graag beter leren kennen, of heb je een vriend? Ik: ja ik heb een vriend, doei. Echt vreemd was dat.. eerst vragen of ik een baan zoek en daarna in contact met mij willen komen??? Weet niet wat ik daarbij moet denken, maar moest er daarna wel keihard om lachen. Ook ’s avonds nog een bankrekening gaan openen en dat is ook allemaal prima gelukt.
Gisteren heb ik Lille een beetje verder ontdekt, ben ik met de metro naar de stad geweest en ik stapte recht in de winkelstraat uit: IDEAAL :D Lekker even beetje winkeltjes gekeken, een nieuwe simkaart gehaald bij de Orange shop (die overigens echt superdeluxe groot was), en even een kijkje genomen in de Printemps... Zag daar nog een leuk jurkje, maar voor 195eur dacht ik; naaaah, laat maar :p Daarna nog 2x op en neer gelopen naar de Carrefour met 2 grote boodschappentassen, want de winkel hier op het pleintje is echt reteduur! En verder lekker niks gedaan =)
Vandaag ook lekker geluierd, beetje schoongemaakt etc. Ook heb ik m’n buurvrouw in ’t huis ontmoet: Sara, komt uit Schotland en loopt hier ook stage; voor 12 uur in de week (WAT EEN LEVEN). Super aardige meid, dus daar kan ik vast wel eens mee gaan stappen! Voor de rest 2 franse meiden ontmoet hier in huis, maar aangezien er geen gemeenschappelijke keuken/woonkamer is, moet je dus echt aankloppen als je even gezellig wil kletsen met iemand. Nouu... dit was mijn eerste week weer! (wat een verhaal). Lille is overigens wel echt een super mooie stad met veel winkels, dus ik ga me hier zeker vermaken!!
Liefs xxx
12 Februari 2012 - 14:39
Eef En Ruth:
Meisjeee
wij zijn SSUPERRR trots op je, echt heel netjes!! En die ventjes daar zijn inderdaad heel bijzonder...
En lillle.. aah jaaaa j'adore! Je maar eens naar de markt gaan op zondag in wazemmes ofzo en we gaan volgend jaar in september gezamelijk terug voor die gigantische markt:D lieeeeefs -
12 Februari 2012 - 14:59
Steph:
Jeetje Sab, wat blijft het leuk om je verhalen te lezen :) Je mag echt trots zijn dat alles zo goed gaat! Heel veel succes de komende weken en vooral ervan genieten!
Liefs, Steph -
12 Februari 2012 - 18:38
Mams:
Dat heb je toch weer maar effe gedaan. Meissie, wij zijn supertrots op je. Wat een indrukken allemaal in die eerste week. Dat beloofd nog wat -
12 Februari 2012 - 19:16
Madelon:
Hee sab (de aardwortel haha)
Zoo jij hebt ook een drukke week achter de rug! Lukt het een beetje met je Frans? Ik vind het echt heel erg wennen na al dat Spaans.
Succes komende week weer!
Liefs -
12 Februari 2012 - 22:19
Sop:
Hee Sabje! ik ben trots op je! Jemig, het zou me gaan duizelen na al die informatie, maar jij fixt dat maar weer effe! Heel veel plezier daar meid, en werkse ;) xx -
13 Februari 2012 - 03:19
Melanie:
HE sab!
Goed om te lezen dat je erste weekje goed veerlopen is! Snap dat het frustrerend is als je je niet kan uitdrukken in dat o zo moeilijke frans. Hoop dat dat nog goed gaat komen! SKypen snel!
kuss